A tánctermi mennyezetfűtés adta az ötletet az otthoni korszerűsítéshez

Mindenkinek kell egy hobbi, az én hobbim a hastánc lett. Kell valami, ami kikapcsol, amit élvezek és ami kiszakít a hétköznapok mókuskerekéből. A hastánc edzések jelentik számomra ezt a kikapcsolódás, amit más nem is tudna megadni. Az edzéseken el tudok vonatkoztatni a hétköznapok problémáitól, nem zavarnak a gyerekek, egy kicsit egyedül lehetek, vagyis pontosabban a barátaim között. Mert olyan rég hastáncolok már ugyanazokkal az emberekkel, hogy idővel sima csoporttársakból bátran mondhatom, hogy barátokká lettünk.

Sajnos most ki kell hagynom egy kis időt, nem tudok menni hastáncolni, mivel a tánctermet felújítják. Régóta mondogatták már, hogy a kényelmünk érdekében ki fogják cserélni a fűtést, mert a radiátorok már nem működnek olyan jól, mint kellene. Gyakran előfordul, hogy a táncteremben hideg van és pulóvert is fel kell vennünk, mert nehezen bírjuk már a hideget.

Ezért döntött úgy a tánctermet üzemelő főnökség, hogy éppen itt az ideje a fűtés korszerűsítésének.

Amikor a fűtés korszerűsítéséről volt szó, egyből azt gondoltam, hogy padlófűtést fognak beszerelni. Bizonyos szempontokból jó lett volna, de nem vagyok benne biztos, hogy egy táncstúdióba a padlófűtés a lemegfelelőbb. Hiszen, ha a meleg talajon táncolunk, az ugyan nagyon kellemes lehet, de hamar kimelegedhetünk.

Meglepett, mikor padlófűtés helyett mennyezetfűtés került kialakításra. Egyrészt azért volt meglepő, mert még sosem hallottam róla, másrészt azért, mert nem értettem a logikát abban, hogy a plafon legyen meleg.

Kiderült, hogy a mennyezetfűtés hasonló elven működik, mint a padlófűtés, nem a levegő felmelegítésével igyekszik felfűteni a szobát, hanem az egyenletes hősugárzást használja. A hő átsugárzik a falakra, majd a padlóra és természetesen ránk, azokra, akik a szobában tartózkodnak. Ezért nem okoz semmilyen problémát, hogy a meleg levegő felfelé száll, mert nem a levegő felmelegítésével fűti a szobát.

Az elektromospadlofutes.info oldalon találtam is erről egy pontosabb leírást, amiben a rendszer működését a nap működési elvéhez hasonlítják. Azt elolvasva rájöttem, hogy milyen jó is a mennyezetfűtés, hogy nem is hülyeség, mint ahogyan azt elsőre gondoltam. Télen pedig majd saját tapasztalatból beszélhetek. Ha a táncteremben beválik, talán otthonra is ilyet szereltetünk be.

Olvastam, hogy kisebb vele a hőveszteség, könnyen, bárhova elhelyezhető és mivel úgyis napelemet terveztünk a családi házunkra tenni, extrán költséghatékonyan is tudnánk működtetni.

Azt is olvastam, hogy ilyen fűtési rendszer mellett sokkal kisebb a hőveszteség, hogyha nem napelemmel működtetjük, akkor is sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint a hagyományos fűtések.

A sugárzó hatás miatt elég pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleten is üzemeltetni, mint a hagyományos radiátorokat és sokkal egyenletesebben is oszlatja el a hőt.

Kicsit szokatlan megoldás a szobák fűtését a mennyezeten keresztül megoldani, de a kivitelezése egyszerű, és a vélemények alapján mondhatom, hogy az eredmények szempontjából is jól teljesít. Szeretem az újdonságokat, így a páromnak felvázoltam ezt az eshetőséget és Ő sem zárkózott el előle. Ő egy kicsit jobban ért a dolgok műszaki és fizikai hátteréhez, mint én, így neki sokkal többet mondott az, hogy az elektromospadlofutes.info csapata AHT amorf fűtőszálas technológiával dolgozik. Ő rá bólintott erre, szerinte nagyon jó a technológiai és fizikai háttere az ötletnek.

Azt beszéltük meg, hogyha a táncteremben kipróbáljuk a fűtést, és jónak ítélem meg, akkor jövő nyáron otthon is mennyezetfűtésre váltunk.

Kíváncsian várom a telet, hogy megtudjam, mennyire hatékony ez a fajta fűtés, bár azt hiszem, hogy nem fogok csalódni benne.